Mont-Saint-Michel ©E. Berthier
south

De Mont Saint-Michel bezoeken

Een betoverende reis door geschiedenis en getijden

Tussen de schatten die langs de route van La Vélomaritime liggen, springt de Mont Saint-Michel eruit. Hier komen duizend jaar erfgoed en adembenemende landschappen samen. Dat moet je gezien hebben! De Mont Saint-Michel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft terecht de bijnaam "Het Wonder van het Westen". De oude citadel van de abdij van de Mont Saint-Michel staat majestueus op een immense granieten rots, ontstaan door miljoenen jaren erosie. Het is hier alsof je door de eeuwen heen reist.


Je bezoek aan de Mont Saint-Michel voorbereiden

Op de fiets naar de Mont Saint-Michel 🚲
 

ℹ️ Om het meeste uit je bezoek aan de Mont Saint-Michel te halen, kun je dat het beste plannen op minder drukke tijden, dus vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag, vooral op drukke dagen.
 

Dit is er te zien en te doen op de Mont Saint-Michel 🌟:

 • Ontdek de abdij en stort je midden in het eeuwenoude kloosterleven! Deze rondleiding laat je kennismaken met alle aspecten van het dagelijks leven, de spiritualiteit en de gastvrijheid waarmee pelgrims werden ontvangen. Van de mysterieuze vensternissen van de refter en de gewijde sfeer van de kapellen en crypten tot de serene rust van het kloosterhof, overal dompelt de abdij je onder in de geschiedenis van de Mont Saint-Michel. Laat je betoveren door de prachtige gotische architectuur van de abdij en geniet van het panoramische uitzicht vanaf het westelijke terras, een uniek uitkijkpunt. De schoonheid van de baai maakt sprakeloos. Er staat je een onvergetelijke ervaring te wachten!
  Goede tips: 
  • Gratis toegang voor inwoners van de Europese Unie tot 26 jaar.
  • In de zomer is het beter om aan het eind van de dag een bezoek te brengen. De abdij opent zijn deuren tot middernacht om je een onvergetelijke avond te bezorgen.
  • Ga naar de Nocturnes de l'Abbaye: een zomers spektakel dat de abdij omtovert en letterlijk in een heel ander licht plaatst. 
           
 • Het water zien stijgen: een van de onvergetelijkste ervaringen is het water zien opkomen rond de Mont Saint-Michel tijdens vloed (getijcoëfficiënt van meer dan 110). Raadpleeg de tijden van de getijden en bekijk dit uitzonderlijke natuurspektakel als de Mont een paar uur lang weer een eiland wordt. 
   
 • Wandel door de smalle straatjes en over de vestingwallen: raak verdwaald in de pittoreske straatjes van de Mont Saint-Michel. Kijk ook eens verder dan de hoofdstraat!  
   
 • De baai oversteken met een gids: geniet van een onvergetelijke ervaring en bekijk op het Wonder van de Mont Saint-Michel van een andere kant door de baai over te steken met een gids. Deze wadlooptocht zet de eeuwenoude traditie voort van pelgrims die te voet naar de Mont Saint-Michel gaan. Maak de oversteek wel onder begeleiding van een erkende gids, want het kan gevaarlijk zijn.


De beste plekken om Mont-Saint-Michel te bewonderen langs de route van La Vélomaritime:

 Ten westen van Mont-Saint-Michel:

 • Het kustwandelpad Chemin de la Corniche in Cancale biedt een adembenemend uitzicht op de haven van La Houle en de prachtige baai van Mont-Saint-Michel. Bij helder weer kun je in de verte het imposante silhouet van de Mont zien. 
   
 • Stop voorbij Cherrueix bij de kapel Sainte-Anne in Saint-Broladre, aan de gelijknamige dijk. Het panoramische uitzicht over de baai van Mont-Saint-Michel is ronduit schitterend. 
     

Ten oosten van Mont-Saint-Michel:

 • Maak een tussenstop bij de Pointe de Roche Torin in Courtils. Vanaf hier geniet je van een bijzonder uitzicht op de Mont Saint-Michel en het granieten eilandje Tombelaine, tussen grasland en kwelders.
   
 • Ook mag je het mausoleum op de oorlogsbegraafplaats Mont d'Huisnes in Huisnes-sur-Mer niet missen. Deze bezienswaardigheid is goed bereikbaar en doet tevens dienst als herdenkingsplaats. Dit is het enige Duitse militaire mausoleum op Franse bodem, waar Duitse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog begraven liggen.
   
 • Bewonder de Mont en zijn meanders vanaf de plek die bekend staat als La Rive in Pontorson. Hier heb je een van de beroemdste uitzichten op de Mont Saint-Michel. In de omliggende velden zijn meanders uitgesleten, waardoor een betoverend landschap is ontstaan. Als het regent, vullen deze meanders zich met water. Dat maakt deze plek nog betoverender.
Kaart

Fietsroutekaart

ℹ️ Praktische informatie

Waar ligt Mont-Saint-Michel?

Op slechts 3½ uur van Parijs ligt Mont-Saint-Michel in de streek Avranchin, ten oosten van de monding van de Couesnon, tussen Granville en Cancale in het departement Manche in de regio Normandië.

Hoe kom je met de fiets in Mont-Saint-Michel en waar kun je je fiets achterlaten?

Fietsverkeer is toegestaan op de wegdijk en op de rijbaan van de brug, evenals op de paden die vanaf de parkeerplaats omhoog lopen.

Er zijn 70 plekken voor fietsen beschikbaar bij de ingang van de Mont (behalve tijdens springtij), op het voorplein van Les Fanils (ingang links, zie info over de aanleg). ⚠️ Opgelet: Bewaking of kluisjes zijn er niet.

Je kunt je fiets ook al eerder achterlaten in een van de drie parkeergarages. Allemaal zijn ze voorzien van fietsenrekken:

 • Parkeerplaats P9, gereserveerd voor tweewielers, 
 • Langs de groene route – bij de stuwdam, 
 • Place du Barrage – langs de weg naar de Mont.

Als je je fiets hebt gestald, kun je te voet of met de pendelbus (gratis voor voetgangers en fietsers) verder reizen naar de Mont Saint-Michel.

Hoelang moet ik uittrekken voor een bezoek aan de Mont Saint-Michel?

Trek een halve dag uit voor een bezoek aan de abdij en een wandeling door de smalle straatjes.

Waar kun je overnachten in de baai van Mont-Saint-Michel? 
Hotels, campings, bed and breakfasts … De baai van Mont-Saint-Michel biedt allerlei overnachtingsmogelijkheden. Kies gewoon wat het beste bij je past. 

Ontdek waar je fietsvriendelijk kunt overnachten in de baai van Mont-Saint-Michel. 


Adressen om te overnachten in Mont-Saint-Michel