Baie de Somme ©B. Bremer
Piste cyclable le long de la baie de Somme vers Le Crotoy - La Vélomaritime / EuroVelo 4 © Emmanuel Berthier
route blanche © EV4 / Emmanuel Berthier
south

De baai van de Somme

Fiets door het hart van een van de mooiste baaien ter wereld

De baai van de Somme strekt zich majestueus uit over het westen van het departement Somme en is een natuurschat op de route van La Vélomaritime. Met een oppervlakte van 7200 hectare is dit het grootste estuarium in Noord-Frankrijk. En het kan zich qua schoonheid meten met beroemde baaien als die van San Francisco en Halong. De grote opening naar het Kanaal biedt bij alle getijden en in alle seizoenen een adembenemend schouwspel van gouden duinen, majestueuze kliffen, door de golven gepolijste kiezels, weelderige groene graslanden en moerassen waar honderden vogelsoorten een tussenstop maken tijdens hun trektochten.

Meer informatie over de baai van de Somme


De baai van de Somme: een uniek beschermd natuurgebied 🌱

De baai van de Somme kreeg in 2011 het prestigieuze label Grand Site de France en voegt zich daarmee bij andere iconische plekken zoals de Deux Caps Blanc-Nez, Gris-Nez en Cap d'Erquy - Cap Fréhel, ook op de route van La Vélomaritime. Deze Grand Site de France, een van de grootste van Frankrijk, kenmerkt zich door een subtiel evenwicht tussen de natuur behouden en ontdekken. Het ligt in het hart van het regionale natuurpark Baie de Somme Picardie Maritime en omvat verschillende beschermde gebieden, waaronder een nationaal natuurreservaat, een marien natuurpark en verschillende Natura 2000-gebieden. Twee uitzonderlijke gebieden zijn zelfs beschermd: Het duin-, moeras- en bosreservaat Marquenterre ten noorden en Cap Hornu/Pointe du Hourdel ten zuiden van de baai van de Somme. Dit zorgvuldige behoud maakt de baai van de Somme tot een unieke natuurlijke omgeving, waar de biodiversiteit bloeit in een ongerepte omgeving.

Een paradijs voor fietsers 🚲!

Welkom in de baai van de Somme, een fietsparadijs van 160 km, waarvan 77 km fietspaden en 9 bewegwijzerde routes, slingerend tussen kustlandschappen en het voorland.

👀 Bezienswaardigheden om te ontdekken

 • Het Maison de la Baie de Somme, gelegen tussen Saint-Valery-sur-Somme en Le Hourdel, dompelt je onder in een streek in beweging. Ga als een ontdekkingsreiziger op pad om de baai en zijn omgeving, geschiedenis en toekomst te ontdekken … Maak je ervaring compleet met een bezoek aan het bezoekerscentrum van de Grand Site.
 • Het Parc du Marquenterre, een 200 hectare groot ornithologisch paradijs met moerassen, duinen en rietvelden, is het hele jaar door geopend. Het is een toevluchtsoord voor trekvogels en een aanrader voor natuurliefhebbers.
 • De badplaats Le Crotoy met zijn gezellige haven en viskramen.
 • Saint-Valery-sur-Somme met zijn levendige haven, vissershuizen en middeleeuwse centrum.

 

✅ Activiteiten om te doen in de baai van de Somme!


☐ De geneugten van de baai proeven bij restaurant La table du Cap Hornu
☐ Zeehonden ontdekken tijdens een zeesafari
☐ Vogels kijken in het Parc du Marquenterre
☐ Een rit maken in het treintje van de spoorlijn van de Sommebaai, waar de tijd lijkt stil te staan
☐ Schaal - en schelpdieren vangen met een erkende gids
☐ De gâteau battu proeven, het lokale dessert dat je niet mag missen
☐ Even gezellig winkelen in Saint-Valery-sur-Somme
☐ De baai oversteken met een lokale gids, een wadlooptocht om nooit te vergeten!
 

🌟 Onvergetelijke uitzichtpunten langs de route

 • De landtong Pointe du Hourdel: dit is de ideale plek om zeehonden te bekijken in de baai van de Somme. Je kunt ze van een afstand bekijken zonder ze te storen, of nog beter: met een natuurgids van Qualinat.
   
 • Het uitkijkpunt van Le Crotoy: hier staat een oriëntatietafel gewijd aan de schilder Alfred Manessier, de kunstenaar van licht en kleur. In een groot deel van zijn werk komen het zand en de kiezels van de Sommebaai terug. Het biedt bezoekers een adembenemend uitzicht op de baai van de Somme en is zeker een bezoek waard.
   
 • Het uitkijkpunt van de Route Blanche: deze voormalige weg is nu afgesloten voor verkeer en in 2018 volledig heringericht voor gebruik door alleen fietsers en voetgangers. Het uitkijkpunt geeft een boeiende uitleg over de vorming van het kustgebied, het kiezelstrand en de verandering van de kustlijn. Deze plek waar geschiedenis en natuur elkaar ontmoeten, biedt bezoekers een uniek perspectief op dit steeds veranderende ecosysteem.
Kaart

Fietsroutekaart

ℹ️ Praktische informatie

Waar ligt de baai van de Somme?
De baai van de Somme ligt aan de zuidkust van de regio Hauts-de-France, op twee uur met de trein vanuit Parijs.

Welke plaatsen liggen er rond de baai van de Somme?
De belangrijkste plaatsen rond de baai van de Somme zijn Mers-les-Bains, Cayeux-sur-Mer, Saint-Valery-sur-Somme, Noyelles-sur-Mer, Le Crotoy, Rue en Saint-Quentin-en-Tourmont.

Waar kun je overnachten in de baai van de Somme?
De baai van de Somme biedt allerlei overnachtingsmogelijkheden. Je kunt overnachten op een camping of in een hotel, pension, gîte of vakantiehuis.

🔗 Fietsvriendelijk overnachten in de baai van de Somme