BAIE WISSANT © EV4 / Emmanuel Berthier
Vue sur le site des Deux Caps © E. Desaunois
Wissant ©E. Desaunois
Le Touquet © E. Berthier
south

De Opaalkust en de Deux-Caps

Een uitzonderlijk natuurlijk erfgoed

Met 120 km kustlijn biedt de Opaalkust een gevarieerd landschap van stranden, duinen, moerassen, riviermondingen en kliffen.
 

De twee kapen van de Opaalkust: Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez!


Tussen Boulogne en Calais mag je de Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez niet missen. De Grand Site des Deux Caps onderscheidt zich door de diversiteit van landschappen, de afwisseling van omgevingen en zijn kustdorpen. Het gebied kreeg in 2011 het keurmerk Grand Site de France. Het bestaat uit een opeenvolging van grijze kliffen uit de Jura en witte kliffen uit het Krijt, duinenrijen en uitgestrekte baaien omgeven door kapen. De Gris-Nez, de oudste kaap, gaat gebogen onder het gewicht van 160 miljoen jaar. De Blanc-Nez, rechter en trotser, is 70 miljoen jaar later ontstaan.
 

De Grand Site des Deux Caps ontdekken

 

👀 Hoogtepunten van de Opaalkust

Spring op het zadel en fiets langs de iconische plekken van de Opaalkust! Deze kustlijn in het noorden van Picardië, tegenover de Engelse kliffen, herbergt vele natuurlijke en culturele schatten. Naast de twee voornaamste kapen mag je deze plaatsen niet missen op je etappe langs de Opaalkust 👇🏼

 • Boulogne-sur-Mer: Stop in de oude stad om Boulogne-sur-Mer en zijn stadswallen te ontdekken. Even doortrappen en je waant je in de Middeleeuwen!
 • Calais: Ga cultuur snuiven in het belfort van het stadhuis van Calais!
 • Duinkerke: Verruil je fiets voor een boot in de op twee na grootste zeehaven van Frankrijk!
 • Le Touquet: Deze badplaats was populair tijdens de jaren 1920 en heeft mooie kleurrijke herenhuizen en gezellige winkelstraten!
 • Berck: Met zijn grote strand staat Berck bekend om zijn internationale vliegerwedstrijden in april.
 • Wimereux: Dit is de oudste badplaats van de Opaalkust! Aan de voet van de Grand Site des Deux Caps kom je gemakkelijk bij de wandelpaden.
   

 

Kaart

Fietsroutekaart

📅 Evenementen die je niet mag missen aan de Opaalkust

 • Het festival van de Opaalkust
 • Het internationale vliegerfestival van Berck
 • Het feest van de zee in Boulogne-sur-Mer
 • Het carnaval van Duinkerke
 • De off-road motorrace Enduropale in Le Touquet
 • De wandeldriedaagse langs de Opaalkust


✅ To-dolijst van activiteiten aan de Opaalkust!

☐ Een duik nemen in de onderwaterwereld van Nausicaa
☐ Een bezoek brengen aan Wimereux, de oudste badplaats aan de Opaalkust
☐ Overnachten in een van de hotels uit de jaren 1920 in Le Touquet
☐ Een zandkasteel bouwen op een strand in de baai van Wissant (van het Nederlands: Witzand)
☐ Een wandeling maken over de kliffen van Cap Blanc-Nez


ℹ️ Praktische informatie

Waarom heet de Opaalkust zo?
De Opaalkust dankt zijn naam aan de schilder Édouard Lévêque uit Le Touquet, die de kust in 1911 deze bijnaam gaf als eerbetoon aan het unieke licht. Leuk om te weten: Le Touquet-Paris-Plage wordt ook wel de parel van de Opaalkust genoemd!

Waar kun je overnachten aan de Opaalkust?
Er zijn overnachtingsmogelijkheden te over aan de Opaalkust! Kies voor een bed and breakfast of gîte om optimaal te genieten van de Noord-Franse sfeer. Wil je even bijkomen midden in de natuur, dan ben je op een camping aan het juiste adres. Kies je liever voor gemak? Boek dan een kamer in een hotel! En als je wat meer luxe wilt, kies dan voor een sterrenhotel!

Wat kun je eten aan de Opaalkust? Wat zijn de specialiteiten?
De Opaalkust biedt gerechten die geïnspireerd zijn op Noord-Franse gerechten en de Belgische keuken. Je kunt er onder meer gerechten met bier en de beroemde mosselen met friet proeven! Als je van vis houdt, serveren de vissers in de havens van de Opaalkust je zilte gerechten met de vangst van de dag!