dunes de flandre © En Route Cretative Nomad
Fort des Dunes © JL Burnod
south

Duinkerke en de Dunes de Flandre

Een bron van frisse duinlucht ⏳

Ga op een betoverende reis van Duinkerke naar Bray-Dunes, op de Frans-Belgische grens, waar de natuur haar mooiste geheimen prijsgeeft. Stel je 15 kilometer aan fijne zandstranden voor, meer dan 1000 hectare ongerepte natuur en een uitzonderlijk duinecosysteem dat uniek is in Frankrijk. Maar de Dunes de Flandre zijn meer dan een adembenemend natuurlandschap. Ze zijn ook doordrenkt van geschiedenis, zoals blijkt uit de talrijke militaire overblijfselen langs de kustlijn.

Om dit unieke karakter te behouden is in 2012 een project opgezet om de Dunes de Flandre uit te roepen tot bijzonder gebied. Het doel? Het verkrijgen van het prestigieuze Grand Site de France-label, in navolging van de baai van de Somme, de Deux-Caps Blanc-Nez, Gris-Nez en Cap d'Erquy - Cap Fréhel, allemaal gelegen aan La Vélomaritime.

Meer over het Grand Site-project
 

Dewulf, Marchand en Perroquet: beschermde kustduinen


De kustduinen van Vlaanderen vormen een uniek ecosysteem waar veel beschermde dieren en planten leven, zoals de rugstreeppad, de heivlinder en vele soorten orchideeën. Dit kustgebied is ook een belangrijke schakel op de trekroute van vogels uit Noordwest-Europa. Spits je oren en luister naar het prachtige gezang van de nachtegaal in de lentelucht. Bekijk met een verrekijker een groep visdieven langs de kust. Deze vogels komen uit Afrika en maken op weg naar de poolcirkel een tussenstop in de Noordzee. 

Wat de flora betreft, herbergt deze uitzonderlijke plek bijna 400 plantensoorten. Daarmee biedt het een enorm rijke botanische diversiteit. Helmgras en duindoorn gedijen hier in overvloed en voegen kleurrijke en levendige accenten toe aan dit ongerepte natuurlandschap. Liefhebbers van plantkunde kunnen tijdens de excursies van natuurbeheerder CPIE Flandre Maritime de geheimen van de eetbare en geneeskrachtige wilde duinplanten ontdekken.


Een plek waar belangrijke historische gebeurtenissen plaatsvonden


Een wandeling door de duinen is ook een duik in het verleden. De gele boeien op zee markeren de scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog, stille getuigen van Operatie Dynamo. Oorlogsmuseum Duinkerke 1940 - Operatie Dynamo, Fort des Dunes, boerderij Ferme Nord, de batterij van Zuydcoote in Leffrinckoucke en andere kazematten, bunkers en scheepswrakken langs de kust en de militaire begraafplaatsen zijn allemaal historische overblijfselen die de boeiende verhalen van een vervlogen tijdperk vertellen. Deze plaatsen geven een unieke kijk op het verleden en nodigen bezoekers uit om zich te verdiepen in de heldenmoed en tragedie van deze kuststreek.

Kaart

Fietsroutekaart

Bezienswaardigheden rond Duinkerke en de Dunes de Flandre:

  • De duingebieden Dune Dewulf (Leffrinckoucke), Dune du Perroquet (Bray-Dunes) en Dune Marchand, het enige nationale natuurreservaat in het Noorderdepartement
  • De badplaats Malo-les-Bains en zijn herenhuizen uit de belle époque (eind 19e - begin 20e eeuw)
  • De batterij van Zuydcoote en het Musérial du Fort des Dunes in Leffrinckoucke
  • De scheepswrakken in Bray-Dunes
  • De kazematten van de Vlaamse Kustvlakte tussen Leffrinckoucke en Zuydcoote
  • Het oorlogsmuseum Duinkerke 1940 – Operatie Dynamo 

✅ Dingen om te doen tijdens een fietstocht rond Duinkerke en de Dunes de Flandre

☐ Een duik nemen in 1940, ten tijde van Operatie Dynamo, in het oorlogsmuseum van Duinkerke
☐ Met de wind in het zeil gaan kitesurfen of strandzeilen
☐ Met een enthousiaste gids op zoek gaan naar scheepswrakken
☐ Een bezoek brengen aan het centrum voor hedendaagse kunst in Duinkerke
☐ Met de blik op oneindig een duinwandeling maken en de veranderende kleuren bewonderen onder de betoverende hemel van het Noorderdepartement.


ℹ️ Praktische informatie

Waar liggen Duinkerke en de Dunes de Flandre?
In het uiterste noorden van Frankrijk ligt de bestemming Duinkerke Flandre Opaalkust in het hart van Europa, op minder dan drie uur van vijf grote Europese hoofdsteden (Londen, Parijs, Brussel, Amsterdam en Luxemburg).

Welke plaatsen liggen er in de Dunes de Flandre?
De belangrijkste plaatsen in de Dunes de Flandre zijn Bray-Dunes (Bray-Duunen), Dunkerque (Duinkerke), Leffrinckoucke (Leffrinkhoeke) en Zuydcoote (Zuidkote).

Overnachten in de omgeving van Duinkerke en de Dunes de Flandre
Duinkerke en de Dunes de Flandre bieden allerlei overnachtingsmogelijkheden. Je kunt overnachten op een camping of in een hotel, pension, gîte of vakantiehuis.

🔗 Fietsvriendelijk overnachten in de omgeving van Duinkerke en de Dunes de Flandre